De Vanille orchidee is als enigste orchidee die eetbaar is. Alle andere orchideeen zijn giftig. De welbekende smaak vanille is dan ook afkomstig van deze orchidee.
De vanille orchidee komt oorspronkelijk uit Mexico en het is de gedroogde vrucht van de vanilleplant (vanilla planifolia) die gebruikt wordt voor de vanille. De plant kan wel tot 15 meter hoog worden. De orchidee wordt voornamelijk verbouwd in de Antillen, Midden-Amerika, Madagascar, Sri-Lanka en Java. De vruchten worden onrijp geplukt en vochtig verhit, daarna langzaam gedroogd, waarbij een fermentatieproces optreedt. Hierdoor verandert de onrijpe niet-aromatische vrucht in een zwart en glimmend vanillestokje met een fijne geur en smaak.
Een paar sites op internet (duitstalig):
http://www.tu-darmstadt.de/fb/bio/bot/vanille/
http://home.t-online.de/home/ufetzer/proj/herbs/seiten/vanille.htm
http://www.hktseminar.de/nahrung/vanille.htm
Ik hoop hiermee je vraag beantwoord te hebben.
Groetjes
Petra Stienen